Rosacea

Jouw gevoelige huid onder controle krijgen

Rosacea huidaandoening

Als je rosacea hebt, krijg je bij het idee om een ​​ander product uit te proberen waarschijnlijk al uitslag. Je hebt niet alleen last van een aanhoudende rode blos, maar je gladde, matte teint krijgt bij elke opflakkering een ruw en oneffen uiterlijk. En het kan maanden duren om weer onder controle te krijgen.

Hoewel rosacea een hardnekkige huidaandoening is, zijn er mogelijkheden om de roodheid te kalmeren en te verzachten.

Wat is Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende inflammatiore huidaandoening. Het veroorzaakt blozen, roodheid en droge laesies, meestal op het gezicht. Hoewel er geen remedie bekend is, is het mogelijk om symptomen van rosacea te beheersen. De eerste stap om rosacea onder controle te krijgen, is bevestigen dat je rosacea hebt. Hoewel de symptomen veel op die van acne lijken, kan de vereiste huidverzorging heel verschillend zijn.

Hoe weet je of je rosacea hebt en geen acne

Het mildste rosacea symptoom is een rode blos over je neus en wangen. Het kan zich uitstrekken tot het midden van je voorhoofd of kin. Beide zijden van het gezicht zullen waarschijnlijk hetzelfde patroon hebben.

De vier belangrijkste kenmerken van rosacea zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes en puistjes. Doordat rosacea zich kan uiten in rode bultjes en ontstekingen, wordt deze huidaandoening ook wel acne rosacea genoemd. Rosacea wordt ook vaak verward met acne terwijl dit twee verschillende soorten huidaandoeningen zijn.

Rosacea is een aandoening van de bloedvaten en komt vooral voor in het gelaat. De acne bacteriën spelen hierbij geen rol. Ook komen er bij rosacea geen mee-eters voor en is het een huidaandoening die voornamelijk bij volwassenen voorkomt.

Symptomen van rosacea 

Je kunt soms een opflakkering van de symptomen ervaren. Opflakkeringen kunnen een toename van roodheid, bultjes en puisten omvatten. Andere rosacea symptomen zijn een branderig gevoel en zichtbare bloedvaten. In zeldzame gevallen, wanneer de huid barst of breekt, kan rosacea leiden tot bloedingen of infecties.

Maar wat je misschien het meest zorgen baart, is hoe het eruit ziet. De roodheid kan moeilijk te verbergen zijn, vooral als je huid door rosacea hobbelig, gezwollen of schilferig is geworden.

Wat veroorzaakt rosacea?

Naar schatting leven honderden miljoenen mensen wereldwijd met rosacea. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar met een lichtere huid. En helaas worden de oorzaken van rosacea niet helemaal begrepen.

Rosacea triggers

Er is een lange lijst met dingen die rosacea opflakkeringen kunnen veroorzaken. Maar maak je geen zorgen, dat betekent niet dat je al deze dingen moet vermijden. Niet iedereen zal vatbaar zijn voor alle triggers.

Hier is een lijst met mogelijke dingen die je rosacea kunnen veroorzaken:

  • Blootstelling aan de zon
  • Voeding
  • Alcohol
  • Geneesmiddelen
  • Stress
  • Temperatuurveranderingen
  • Cafeïne

Belangrijk is om te bepalen of je acne of rosacea hebt is omdat sommige producten die goed zijn voor acne grote schade aan je huid kunnen aanrichten wanneer het rosacea blijkt te zijn.

Behandelingsopties voor rosacea

Microneedling 

Microneedling behandelingen minimaliseren de verschijning van veelvoorkomende rosacea-symptomen. Het Dermapen 4™-apparaat creëert duizenden microscopisch kleine kanaaltjes in de huid. Dit werkt op 3 manieren om je rosacea opflakkeringen te verminderen en je huid helder en in balans te houden. Microneedling behandelingen zijn effectief gebleken bij rosacea.

1. Normaliseert de aanmaak van bloedvaten 

Dermapen-behandelingen voor rosacea helpen bij het normaliseren van de aanmaak van bloedvaten, waarbij aangetaste haarvaten worden vervangen door sterkere. 

2. Geeft regulerende groeifactoren vrij 

Groeifactoren zijn kleine communicatoren die helpen bij het reguleren van de genormaliseerde kwaliteit en functie van de huid. Wanneer de integriteit wordt aangetast, worden groeifactoren vrijgegeven en geactiveerd om te genezen en te herstellen. 

3. Verbetert de integriteit van de huid 

Microneedling verbetert de integriteit van de dermis en epidermis (buitenste lagen van uw huid). Dit verhoogt de dichtheid en veerkracht. Roodheid wordt zichtbaar verminderd en uw teint voelt minder reactief aan. 

LED-therapie 

LED-maskers stralen rood en bijna-infrarood licht uit. Het is bewezen dat deze golflengten alle huidtypes verjongen en helpen bij veel huidproblemen, waaronder roodheid veroorzaakt door rosacea en huidgevoeligheid.  

Tot slot. Vermijd triggers!

Het meest voor de hand liggende is om de dingen die je huid triggeren te vermijden. Dit kan betekenen dat je je dieet en levensstijl moet veranderen om ontstekingsfactoren zoals blootstelling aan de zon, stress, alcohol, gekruid voedsel en koffie te vermijden.

Rosacea is doorgaans goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. Door het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten kunnen de verschijnselen worden geminimaliseerd en de huid worden gekalmeerd. Wanneer nodig zal ik je vragen contact op te nemen met de huisarts.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Wil jij graag weten wat de conditie is van jouw huid en welke behandeling het beste is voor jou? Maak dan afspraak voor een huidscan met de Observ 520.

Afspraak maken